Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Iránymutató döntést hozott a Kúria a kötelező jótállás körében

2016.03.21.

A Kúria megerősítette a fogyasztóvédelmi hatóság korábbi jogalkalmazási gyakorlatát a tartós használatra rendelt, kötelező jótállás alá eső termékek esetében, a 3 munkanapon belüli cserekötelezettség ügyében.

Az ítélet szerint, ha a fogyasztó a termék meghibásodása miatt a vásárlástól számított 3 munkanapon belül érvényesít csereigényt, a vállalkozás nem hivatkozhat a Ptk alapján aránytalan többletköltségre, hanem köteles a fogyasztási cikket kicserélni, feltéve, hogy a meghibásodás a rendeltetésszerű használatot akadályozza.

A tárgyi ügyben a vállalkozás elutasította a kötelező jótállás alá eső termék 3 munkanapon belüli azonnali cseréjét, a meghibásodást a fogyasztó közrehatásának tudta be, a terméket csak javításra volt hajlandó átvenni. Az ítélet szerint azonban a kormányrendelet rendelkezése a kellékszavatossági szabályoktól eltérő szabályt tartalmaz arra az esetre, ha a fogyasztó a vásárlástól számított három munkanapon belül érvényesíti csereigényét olyan hiba miatt, amely a rendeltetésszerű használatot akadályozza. 

Ebben az esetben a kereskedő nem választhatja az áru kijavítását, mint kötelezettséget, hanem köteles a hibás árut előzetes vizsgálat nélkül azonnal kicserélni.