Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Adójogi változások 2014

Mint minden év során, 2014. január 01. napjától ismét sokat változik az adójogi környezet.  A fontosabb változásokról  összefoglalás készült, mely elérhető az alábbiakban:

 

A személyi jövedelemadó változásai

Ingatlan bérbeadásból származó jövedelem

Nem változott: 10% költségátalányt figyelembe véve mindössze 14,4% szja-t fizet az ingatlan bérbeadója, amennyiben adott évben ingatlan bérbeadásból származó összes jövedelme nem haladja meg az 1 millió Ft-ot. (Ha meghaladja, akkor a teljes bevétel után további 14% egészségügyi hozzájárulást is fizetni kell.)

Béren kívüli juttatások (cafeteria)

A Szép kártyára, Erzsébet utalványra, helyi bérletre vonatkozó szabályok nem változtak (Juttatás*119%=adóalap. 16% szja + 14% eho)

Nyugdíj biztosítás: A 2014 január 1 után megkötött szerződések után magánszemély által üzleti nyugdíjbiztosítás díjaként fizetett összeg 20%-át a magánszemélytől levont szja mértékéig, de maximum 130.000 Ft/év összegben az állami adóhatóság átutalja a magánszemély nyugdíjbiztosítónál vezetett számlájára. Ez azt jelenti, hogy ekkora összeggel nagyobb lesz a megtakarítás, mint amit a magánszemély ténylegesen befizetett.

Kockázati életbiztosítás:

Csak olyan életbiztosítás minősül kockázati életbiztosításnak amit nem lehet visszavásárolni, és a lejáratkor sem fizet. A kockázati életbiztosítás díját a minimálbér 30%-ig adómentesen fizetheti a munkáltató.

Lakáscélú munkáltatói támogatás: Hitel visszafizetésre, törlesztésre is fordítható. Öt éven belül összesen nem lehet több 5 millió forintnál. Nem haladhatja meg a lakás vételárának 30%-át. A lakás nem haladhatja meg a méltányolható lakásigény mértékét.

Kulturális eseményre szóló jegy, bérlet évente 50.000 Ft-ig adható adómentesen.

Sportbelépők adómentessége: 2014 január 1-jétől korlátlan mértékben adható adómentesen sporteseményre szóló belépő, bérlet.

Családi szja kedvezmény:

Nem változott: Adókedvezmény jár, ha a munkavállalónak kiskorú, eltartott gyermekei vannak.

Munkáltatói adóterhek kedvezménye:

A munkáltató a bruttó bérre rakódó 28%-os egészségügyi szolgáltatói járulék tekintetében akár havi 28.000 Ft / fő kedvezményre jogosult, ha pályakezdőt, szakképzetlen munkaerőt, tartós munkanélkülit, kismamát, vagy 55 év feletti munkavállalót vesz fel.

Az illeték fizetés változásai

2014 január 1-jétől már nem csak egyenes ági rokonok, de a házastársak közötti ajándékozás is illetékmentes, értékhatártól függetlenül.

A kisadózó vállalkozásokra vonatkozó szabályok

Magasabb összegű (75.000 Ft) tételes adó önkéntes választása esetén, a társadalombiztosítási és munkanélküli-ellátások ellátási alapja 136.250 Ft-ra nő.

Az általános forgalmi adó

Nem változik 2014. január 1-jétől, de fontos itt is hangsúlyozni, hogy 2013. január 1-jétől havonta üzleti partnerenként és szerződésenként 1.500.000 Ft-nál nagyobb összeget kizárólag átutalással szabad teljesíteni, mert készpénzfizetés esetén 20% büntetést kap mindkét fél!

2014. július 1-jétől folyamatos teljesítés esetén a teljesítés időpontja az elszámolási időszak utolsó napja.(És nem a fizetési határidő, mint eddig.) (Az ettől az időponttól kezdődő elszámolási időszakokra kell először alkalmazni.) (Kivétel a közszolgáltatás, és a telekommunikáció)

Az adózás rendjére vonatkozó szabályok

Elektronikus megbízólevél: 2014. július 1-jétől adóellenőrzéskor a megbízólevél elektronikusan (ügyfélkapu) is kézbesíthető az adózónak.

 

(Bár honlapunk tartalmát legjobb szakmai tudásunk alapján állítottuk össze, kérjük vegyék figyelembe, hogy a honlapunkon található információk, publikációk, állásfoglalások csupán a tájékoztatást szolgálják, de nem tekinthetők konkrét ügyben adott tanácsnak. A honlapot a Guba Ügyvédi Iroda az ügyvédi kamara előírásai alapján tartja fenn.)