Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Aktív a Bris rendszer

Egy uniós irányelv alapján összekapcsolják az EU tagállamok cégnyilvántartásait, így az e-Justice honlapon keresztül a nemzeti nyilvántartásokban tárolt céginformációkhoz egyéni felhasználók is hozzáférhetnek. Az egyesített rendszer június 8-án kezdte meg működését és elérhető itt.

A magyar cégek közül a változás a korlátolt felelősségű társaságokat, részvénytársaságokat, az európai részvénytársaságokat, valamint a külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepét és a külföldi vállalkozás magyarországi kereskedelmi képviseletét érinti, ezen cégek neve, jogi formája, a cég székhelye, valamint a cég cégjegyzékszáma ingyenesen, míg a többi adat és cégirat költségtérítés ellenében válik megismerhetővé.

Minden cég egyedi európai cégazonosítót (EUID) fog kapni, ami az országkódból, a tagállami nyilvántartás azonosítójából és a cég nyilvántartási számából tevődik össze. Ennek a kódnak az a funkciója, hogy a tagállamok közötti információcsere során a cégek kétség kívül azonosíthatóak legyenek. Fontos változás lesz továbbá az információátadásban, hogy míg eddig a külföldi cég magyarországi fióktelepe változásbejegyzési eljárással jelentette be a külföldi anyavállalkozás elleni felszámolás, csődeljárás vagy végelszámolás megindulását, mostantól a változásokról közvetlenül fog értesülni a magyar cégbíróság.