Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Az új Ptk társasági jogi vonatkozásai

Az új Ptk. társasági jogra vonatkozó része a korábbi jogszabályhoz képest megkönnyíti a befektetési lehetőségeket azzal, hogy az eddigi, sokszor problémát jelentő szabályok megengedőbbé válnak. Az eltérést engedő szabályozás sokkal jobban szolgálja majd a jogi személy alapítóinak és tagjainak érdekeit.  A kógens szabályok ezentúl csak kivételként, a szükséges körben maradnak meg.

A társaságok tagjai az új szabályok szerint felhatalmazást kapnak arra, hogy a társasági jog szabályaitól eltérjenek és tagsági viszonyaikat saját elképzelésük szerint szabályozzák.

Az új Ptk-ból kikerül a törzsbetétek 10 000 Ft-tal való oszthatóságára vonatkozó kötelező előírás, a törzsbetétek minimális névértékre vonatkozó 100 000 Ft-os korlát ugyanakkor megmarad, de a felek ettől, egyező akarattal, még a társasági szerződésben jogosultak lesznek eltérni. A gyakorlatban ez azt is jelenti, hogy akik eddig a törzsbetétek minimális mértékére vagy oszthatóságára vonatkozó szabályok miatt  a részvénytársasági formát választották, mostantól a kft-ben is gondolkodhatnak.

Míg a mostani jogszabály értelmében a jogalkotó szigorúan leírja, hogy az egyes részvényekhez milyen elsőbbségi jogok tartozhatnak, és ettől eltérni ma még semmiképpen sem lehet, márciustól viszont a részvénytársasággal kapcsolatos szabályok is „enyhülnek”.

Változik a pótbefizetés alkalmazási köre is. A jelenleg hatályos törvény alapján zrt. esetében nincs lehetőség pótbefizetésre, ezt csak a kft. esetében engedte meg a jogszabály. Az Új Ptk-ban a részvénytársaságoknál is lehetséges a pótbefizetés. További engedmény, hogy a tagok a pótbefizetést ne csak pénzben teljesítsék, és ne csak kizárólag a veszteség fedezetére lehessen elrendelni, valamint ne kelljen visszafizetni, amikor a társaság nyereséget termel. Márciustól tehát a pótbefizetés finanszírozási vagy likviditási problémák áthidalására is felhasználható, hiszen az új Ptk. megengedő jellege ezt lehetővé teszi.

A részvénytársaságok esetében ez azt is lehetővé teszi, hogy a pótbefizetéssel a részvényesek a részvénytársaságot finanszírozzák. Így ez a társasági forma is nagyobb szerepet kaphat majd a magán- és kockázati tőkebefektetéseknél.

Allan & Overy // Dr. Guba Zoltán