Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Cégvilág

Rekord számú céget törölt a cégbíróság 2014 harmadik negyedévében

Minden korábbinál több, 10 722 céget törölt a cégbíróság 2014 harmadik negyedévében Magyarországon, ez az előző negyedévinél 5 százalékkal, míg az egy évvel korábbinál 33 százalékkal több. Az emelkedő trend egyfajta konszolidációs folyamatot mutat.

A céginformációkat szolgálató Opten Kft hétfői közleménye szerint a megszűnési arány továbbra is emelkedik, ami az előzményeket is figyelembe véve azt jelenti, hogy a trend kitart még egy darabig. A mostani helyzet sokkal inkább hasonlít egy lassú konszolidációs folyamatra, mint a válság idején tapasztalt felszámolási hullámra. Akkor ugyanis a megszűnő cégek zöme felszámolási eljárás végeredményeként szűnt meg, mára azonban ezeknek az eljárásoknak az aránya 40 százalék alá csökkent, tehát a cégek egyre kisebb hányada "dől be" a szó klasszikus értelmében.

Egyre több gazdasági társaság szűnik meg úgy, hogy a tulajdonosok a piaci helyzet felmérése után beszüntetik a cég tevékenységét, ami pozitív fejlemény. Tudni kell, hogy a rendkívül szétaprózott tőkeszerkezet és a kényszervállalkozások miatt a folyamat elkerülhetetlen. A hatékonyságnak és a méretgazdaságosságnak teret kell nyernie a magyar gazdaságban, ahol kétszer annyi cég működik, mint Ausztriában.

Ugyancsak a konszolidáció jele, hogy a megszűnt cégeket nem pótolják újak, ami korábban jellemző volt a magyar cégvilágra. 2014 harmadik negyedévében már csak 6408 új vállalkozást jegyzett be a cégbíróság, azaz több mint 4300-zal kevesebbet, mint amennyi megszűnt. Vagyis némiképp háttérbe szorult a gyakorlat, miszerint a bedőlt cégek vezetői azonnal új társaságot alapítanak, hogy a korlátolt felelősség mögé bújva onnan folytassák másoknak kárt okozó tevékenységüket.

Az eddig közzétett adatok, illetve a közelmúlt trendje alapján az év végére is növekvő fluktuációs értéket várhatunk, amit nagyobb mértékben fog befolyásolni a megszűnő cégek számának várható további emelkedése.