Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Új ügyvédi ellenjegyzési szabályok

Az igazságszolgáltatás egyes szegmenseinek folyamatos technikai megújulásával (pl.: elektronikus perek bevezetése) elengedhetetlenül fontos, hogy az ügyvédség is lépést tartson a technika rohamos fejlődésével­ akár úgy is, hogy egy lépéssel előrébb jár. A cégeljárás és a fizetési meghagyásos rendszer elektronizálása, a JÜB-rendszer elterjedése után itt egy újabb lépés az ügyvédi jövő digitalizált világa felé.

A matricás megoldás ötlete már évekkel ezelőtt is létezett, kamarai szinten. Az elképzelés kiindulópontja az volt, hogy az ügyvédekbe vetett bizalmat még jobban erősítenék a korszerűbb, biztonságosabb eljárások. Az elképzelés kikristályosodását a termőföldvásárlásokkal kapcsolatos, a valódi tulajdonosokat a jogszabályok kijátszásával elkendőző jogügyletek elleni küzdelem is motiválta. A tervezet szerint már 2014. május 1-­től, a realitás szerint 2014. november 01-től kivitelezhetetlenné válna a dátum nélküli, jogellenesen készülő ún. „zsebszerződések” és visszadátumozott okiratok készítése, mivel kötelező lesz a matrica valamennyi, mező­ és erdőgazdasági hasznosítású földtulajdonnal kapcsolatos ügyletet tartalmazó okiratra.

A tervezet által találóan "biztonsági jelnek" nevezett, regisztrált matricák lekérdezését a területi kamarák tennék lehetővé az arra jogosultaknak. Az adatbázis nemcsak a dátumok helytelenségét segítene kiszűrni, hanem azt is, hogy az eljáró ügyvéd az ellenjegyzés készítésének időpontjában jogosult volt­-e eljárni és ellenjegyezni az okiratot. A regisztráció megakadályozhatja továbbá a jogosulatlanok kezébe kerülő inaktív matricák jogellenes felhasználását is.

A rendszer kidolgozása és a gyakorlati működtetése számos részletkérdést rejt magában, melyekre a javaslat nem ad iránymutatást. Még képlékeny, hogy hány példányra, és mely oldalakra kerül majd matrica, hogy lehet kivédeni az aktivált matrica más okiratra való felragasztását és hogyan biztosítható a matricák regisztrált rendszerének védelme az illetéktelen lekérdezésektől. Mi történik akkor, ha az ügyvéd elmulasztja matricával ellátni az okiratot, milyen szankciók helyezhetőek kilátásba?

Jogiforum