Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Online iratbetekintés peres iratokba

Ügyfél Iratbetekintő Rendszer a bíróságokon

2020.01.17.

 

A peres felek a jövőben elektronikusan is betekinthetnek a polgári és a büntető ügyek irataiba az Ügyfél Iratbetekintő Rendszernek köszönhetően. A rendszer előnye, hogy a felek és az eljárásban résztvevő ügyvéd bárhonnan, bármikor belenézhetnek az ügy irataiba, nem kell elutazni az adott bíróságra ahhoz, hogy az akta tartalmát tanulmányozzák.

 

Az Ügyfél Iratbetekintő Rendszer (ÜIR) az eakta.birosag.hu oldalon érhető el. A betekintéséhez egy előzetes azonosítás, valamint online betekintési kérelem benyújtása és annak pozitív elbírálása szükséges. Az előzetes azonosításhoz e-személyi igazolvány szükséges, melynek adataival azonosíthatja magát a betekintő a Kormányzati Azonosítási Ügynökön (KAÜ) szolgáltatás segítségével. Itt történik meg az online betekintési kérelem adatainak kitöltése és beküldése, majd a betekintési kérelem automatikus jóváhagyása. A bíróság a betekintést engedélyezheti, vagy a kérelmet el is utasíthatja.

 

A jóváhagyást követően az ügyfél az ÜIR E-akta menüpontjában listázhatja a betekinthető ügyeket, s a kiválasztott e-aktában található iratokat megtekintheti.